Det är dags att dyka ner i arkad-träsket igen. Med en dedikerad Raspberry Pi 4 för MAME och Final Burn Neo samt en PC för de lite tyngre prylarna har jag äntligen en lättillgänglig setup att tillgå. En kväll med MAME är tillbaka med nya tips på klassiska arkadspel som alla borde spela.

Efter en stunds uppehåll är vi tillbaka med fler arkadspel – den här gången på bokstaven D. Det finns väldigt många riktiga klassiker som börjar på D. Från Donkey Kong till Defender vidare till Dig Dug och Double Dragon. Faktum är dock att jag sällan återvänder till just de titlarna, antagligen för att jag spelat dem på tok för mycket. Jag har istället valt att fokusera på 5 riktiga höjdare som jag just nu inte kan få nog av.

Demon Front

För alla er där ute som gillar Metal Slug kan jag varmt rekommendera Demon Front. Det är precis som ovan nämnda en fartfylld sidoscrollande shooter där det gäller att ha tungan rätt i munnen hela tiden. Du väljer mellan fyra olika karaktärer alla med lite speciella egenskaper (och side-kicks) och ska sedan skjuta dig framåt tills dess att du oundvikligen måste stoppa i en till credit. Spelet lider lite av slow downs och kan ibland kännas en gnutta oprecist, men som helhet håller det hela vägen och är en riktigt pärla. Speciellt om du behöver en paus från Metal Slug.

Daytona USA

Finns inte en chans att jag skulle utelämna Daytona USA från den här listan. Sega visste onekligen hur ett racing-spel skulle göras under 80- och 90-talet och det här är inget undantag. Daytona skriker Sega. Till utseende och körkänsla, musik och attityd. Tyvärr är det inte helt lätt att spela Daytona idag om du inte kan acceptera den ganska trista versionen till Sega Saturn eller Daytona 2001 till Dreamcast. Som tur är finns portningen till Xbox 360 som också spelar riktigt bra på Xbox Series X/S.

Dyna Gear

Dyna Gear är i mina ögon stereotypen av ett arkadspel. Det är snabbt, svårt och innehåller en rad olika element typiskt för sin tid. Vad sägs om att resa i tiden, jaga en ärkeskurk, slåss mot dinosaurer, göra upp med stora bossar, plocka upp olika typer av brutala vapen och få hjälp av något slags varulvsliknande folk som också ogillar ärkeskurken. Det har allt som ett run ’n gun ska ha med andra ord och en stil och utseende som garanterat får alla arkad-entusiaster att känna sig som hemma. Ett stereotypt arkadspel är inga fel i mina ögon, snarare summerar det varför jag saknar den tiden.

Dodonpachi

Även om jag försöker undvika shmups i den här artikelserien (se operation shmup) kan jag inte skippa en klassiker som Dodonpachi. Det ska tilläggas att jag inte är det största fanet av bullet-hell-skjutare men det finns såklart undantag och här har vi ett. Dodopachi är ett grafiskt vansinne med fiender och ammunition som väller ut på skärmen och försöker stoppa dig. Det gäller att hålla huvudet kallt, förlita sig på en minimal hitbox och sen bara ösa på. Jag förstår varför det här spelet är älskat av så många, Dodonpachi är verkligen något alldeles speciellt.

Dead Connection

Sist ut får bli Dead Connection från Taito, en av mina favoritutvecklare alla kategorier. Vid en första anblick ser spelet ut att vara en helt vanlig spring omkring och skjut så många fiender du kan. Men efter ett tag upptäcker man finessen i kontrollen och hur välgjort allt känns. Dead Connection har ett tema som påminner om filmer som De Omutbara och du spelar rollen som polis vars uppgift det är att banka skiten ur mer eller mindre organiserade brottslingar. Taito har till och med lagt tid på att skapa en riktig story i spelet, vilket känns ganska ovanligt för den här typen av spel, med små filmsnuttar och allt. Spela!