Efter att ha samlat inom de mer traditionella ramarna (SEGA, Nintendo, Sony & Microsoft) har jag äntligen kommit över något betydligt mer exotiskt. Jag letade länge efter en PC Engine på den svenska marknaden och då mer specifikt efter en PC Engine Core Grafx, men till sist var det Frankrike och Ebay som kom till undsättning. Efter en lång resa nerifrån kontinenten har nu min Core Grafx landat i Sverige. För den som just nu känner sig förvirrad och inte alls förstår vad jag pratar om börjar vi med en liten historielektion.
PC Engine från NEC släpptes i Japan 1987 för att sedan anlända i USA, under namnet Turbo Grafx-16, två år senare. Konsolen är den första 16-bitarsenheten att komma ut på marknaden, men många menar att det snarare är en mix av 8- och 16-bitar. Beror lite hur man definierar det helt enkelt. Även om grundidén var att den skulle ta sig an Nintendos mäktiga NES (speciellt i Japan), skulle den senare även behöva utstå konkurrens från Super Nintendo och Sega Mega Drive. Som ni kanske kan ana var den uppgiften lite väl magstark. Men även om PC Engine inte lyckades marginalisera de stora jättarna, hittade den en ganska stor publik i Japan vilket betydde att det också släpptes många intressanta titlar till konsolen. Det är av den anledningen jag köper en konsol. Senare släpptes även ett CD-tilbehör till PC-Engine vilket är väldigt svårt att få tag på. Tyvärr är det även så att några av maskinens bästa spel ligger just på CD-skivor.
Vad är då en PC Engine Core Grafx? Det är helt enkelt en senare utgåva av PC Engine som hade en utgång för kompositkabel, originalet hade bara en antennutgång. Detta gör att man slipper modifiera maskinen eller köpa till extrautrustning för en sådan enkel sak som att kunna koppla in den i televisionen. Annars är den som PC Engine är mest. Den har en (japp, en) ingång för handkontroll, vilket innebär att jag måste jaga fatt i en multi-tap för att spela med vänner. Spelen ligger på så kallade HU-cards som ser ut som kreditkort i stil med dem som finns till Sega Master System.
Men nu över till spelen. Främst är det rymdshooter-genren som hittade ett bra hem hos PC Engine. Med spel som Darius Plus, R-Type, Gradius och kanske främst Gunhed, är det svårt att inte söka sig till konsolen. Men det finns även fantastiska sport-, pussel- och plattformsspel som ska undersökas. Värda att nämnas är Splatterhouse, Bomberman 93/94 och Ninja Warriors.
Jag har ännu inte köpt speciellt många titlar men en del av charmen med en ny plattform är jakten efter guldkornen. Att springa ut och köpa allt bra direkt är både dyrt och dumt. Dumt för att man struntar i att spela det man redan äger och dyrt för att fynd oftast görs på auktioner, inte i någon retrobutik som vet exakt vad de ska ta för spelen. Ok, vissa retrobutiker har faktiskt rimliga priser och som tur är existerar en sådan på Tradera. Jakten kan börja.
Gilla gärna tvspelsdagboken på Facebook eller följ oss på Twitter