Sega Mega Drive lanserades i Japan 1988 och året efter i USA, där under namnet Sega Genesis. Anledningen till namnbytet råder det delade meningar om. Den mest förekommande förklaringen är att Genesis skulle indikera en nystart för Sega, andra menar att det fanns juridiska hinder kring namnet Mega Drive på den amerikanska marknaden. I Europa fick vi vänta till november 1990 innan vi kunde lägga vantarna på Segas nya best. Föregångaren Sega Master System (Mark III i Japan) hade inte lyckats rubba Nintendos dominans på konsolmarknaden (utöver vissa framgångar i Europa) men i och med sin Mega Drive skulle Sega dra igång ett av de mest spännande konsolkrigen någonsin. Detta genom att föra över sina klassiska arkadtitlar till hemmamarknaden, bedriva aggressiv och kaxig marknadsföring, knyta band till populära utvecklare som Electronic Arts och äntligen hitta en fungerande masskott.

Versioner och regioner
Att samla på Sega Mega Drive är ganska tacksamt och dessutom billigare än att samla till Nintendos maskiner. Precis som vanligt finns det tre viktiga regioner att hålla koll på. För oss är den mest uppenbara regionen PAL som täcker in Europa och några andra länder. Sedan har vi amerikanska Sega Genesis och den japanska varianten av Sega Mega Drive. Värt att notera är att de japanska spelen rent fysiskt inte ser likadana ut som de europeiska och amerikanska och därför inte går att spela i våra maskiner utan modifieringar eller adaptrar. Vill du komma åt de japanska spelen rekommenderar jag att du köper en japansk maskin för ett par hundralappar (samtliga tillbehör och kablar kan du flytta mellan maskinerna som du vill).

Nu kommer vi till det lite mer krångliga. Du kan spela vissa amerikanska spel på din europeiska enhet, men detta förutsätter att du äger en tidig maskin som saknar regionsspärr och att spelen i sig inte har någon sådan i sig. Detta kan vara lite av en djungel men som regel fungerar spel släppta tidigt utmärkt att spela i maskiner släppta tidigt oavsett om dessa är amerikanska eller europeiska. Vill du vara helt säker på din sak så fixar du en icke diskriminerande modifierad enhet. Du bör även vara uppmärksam på lokala översättningar av spelen, dock är dessa inte lika vanliga som till Super Nintendo.

Det finns även reviderade versioner av Mega Drive i form av Mega Drive 2 & 3. Trean släpptes dock bara (i lite olika utförande) i USA och Brasilien och är verkliga budgetvarianter. Ignorera dessa om du inte knassamlar. Tvåan är även den en nedbantad, billigare variant av ettan som försöker se lite mer modern ut. Den saknar hörlursutgång (väldigt bra om du vill ha äkta stereoljud ur din maskin) och består av billigare komponenter. Summan är att det är den första utgåvan du vill ha även om tvåan duger i nödfall. Se också till att skaffa en ordentlig RGB-kabel för bästa bild. Lägg dock märke till att videokablar ser olika ut till version ett och två, köp inte fel.

Plusmeny
Intressanta tillbehör är ingen bristvara till Mega Drive. Handkontroller kommer i två utförande, den mest vanliga 3-knappsvarianten och den lite ovanligare 6-knappsvarianten. I de flesta fall duger det bra med tre knappar men vissa spel (läs slagsmålsspel) mår såklart bra av sex knappar. Sega släppte även arkadstickor som faktiskt inte är fy skam – speciellt inte de japanska utgåvorna. Ett annat tillbehör väl värt att spana in är Power Base Converter som låter dig spela Master System-spel helt bekymmersfritt på din Mega Drive. Sedan finns såklart Mega CD och 32x som öppnar upp möjligheten till helt andra spel, men detta låter jag vara överkurs för stunden och går raskt vidare till själva spelen.

Obligatoriska starttitlar
Då till det viktigaste nämligen spelen. Med tanke på Segas stora framgångar med sin Mega Drive finns det såklart massvis med spel av väldigt varierande kvalitet. Jag vill påstå att maskinen har något för alla smaker utan att det behöver kosta speciellt mycket pengar. Dessutom är det betydligt enklare att hitta spel som snällt ligger i sina fodral. Då dessa till största del gjordes av plast (snarare än papp) har de lyckats överleva tidens tand och otacksamma ungar betydligt bättre än spelen till NES, SNES eller Nintendo 64. Jag börjar med ett trevligt startpaket bestående av fem titlar som är vanligt förekommande på den europeiska marknaden och som dessutom säljs till överkomliga priser.

1. Batman – En riktigt underhållande brawler från Sunsoft, en utvecklare som låg bakom många fantastiska spel under den här eran. Spelet skiljer sig en hel del från versionen som släpptes till NES men ingen av dem ska ignoreras.
2. Sonic the Hedgehog – Det är svårt att prata om Mega Drive utan att prata om Sonic. Jag skulle inte påstå att den blåe fartdåren är en personlig favorit men visst, ettan bör alla ha spelat. Sonic är roligt när det går fort men när spelet blir för fokuserat på plattformande märks den halvdassiga kontrollen allt för väl.
3. NHLPA 93 – Det mest legendariska av alla hockeyspel och ett bra exempel på Electronic Arts betydelse för konsolen. Spelet håller förvånansvärt bra idag, även om kontrollen kan ta ett tag att vänja vid för den som spelar en massa moderna NHL-spel.
4. Super Smash TV – En riktig klassisker från arkadhallarna, galet svårt och galet frenetiskt. Du befinner dig i en TV-show där du tävlar om olika priser med livet som insats. Spelas med fördel tillsammans med en kamrat.
5. Rock ’n Roll Racing – Ett spel i samma anda som RC Pro Am Racing till NES, här till tonerna av gamla rockklassiker. Uppgradera ditt fordon, skjut ner motståndarna och ta dig först över mållinjen. Spelet är utvecklat av Silicon & Synapse som idag lystrar till Blizzard Entertainment.

Utvalda mästerverk
Nu till de mer nischade titlarna som antagligen kommer att kosta lite extra men inte direkt ruinera dig (det är fortfarande Sega och inte Nintendo vi pratar om). Under den här rubriken skulle jag lätt kunna nämna fem stycken Shoot ’em Ups eftersom detta är en av de bästa maskinerna som finns om man samlar på sådana, men jag ska försöka tänka utanför lådan lite.

1. Strider – Ett bra exempel på spel som ofta är lättare att hitta billigt till ett japanskt Mega Drive, dessutom är fodralet fan så mycket snyggare på den japanska utgåvan. Strider är en snygg, actionfylld och ruggigt underhållande arkadportning som kommer att testa både dina färdigheter och ditt tålamod.
2. Shinobi 3 – Shinobi är något som är synonymt med Sega och till Mega Drive finns några alternativ att välja mellan. Den mest förekommande delen är Revenge of Shinobi som du snabbt hittar för en billig peng. Trean hittar du också lätt men inte till ett lika billigt pris. Men det är värt varje öre. Ninja-action på hög nivå väntas.
3. Streets of Rage 2 – Super Nintendo hade Final Fight och Mega Drive hade Streets of Rage. Vilken serie som är bäst later jag vara osagt men att missa den här serien om du äger en Mega Drive vore skamligt. Det är en brawler utan några konstigheter. Gå framåt, spöa skiten ur lite fiender, gå vidare. Tvåan är den bästa delen men alla delar måste spelas.
4. Wonder Boy in Monster World – Smått fantastiskt plattformsspel med inslag av rollspelsmekaniker. Du ska självklart spela alla Wonder Boy-spelen om du vet ditt eget bästa men detta ligger mig extra varmt om härtat.
5. Thunder Force 4 – Att välja ut ett shoot ’em up att rekommendera lite extra till Mega Drive är helt hopplöst. Jag väljer Thunder Force 4 av två anledningar – det är löjligt bra och inte speciellt svårt att hitta. Har du väl spelat 10 minuter av detta spel kommer du börja leta med lykta efter de många andra briljanta skjutarna till konsolen. Även på den punkten kan du med fördel fokusera på japanska utgåvor.

Syvende och sist
Att samla till Sega Mega Drive är både enkelt och relativt billigt. Visst det finns några titlar som sticker iväg i pris men du har mycket att beta av innan du når fram till dessa. Vill du komma åt det bredaste utbudet ser du som sagt till att skaffa en regionsmodifierad enhet, vilket absolut inte behöver kosta skjortan. Eller så samlar du på dig en enhet från varje region om du vill att din spelhylla ska få ett lite mer nördigt utseende. Se också till att snabbt skaffa en Power Base Converter så du kan spela alla roliga titlar till Master System, men mer om dessa i framtiden. Några av de mest klassiska spelen från den här eran kommer för alltid att tillhöra Nintendos maskiner men Sega förde något nytt och spännande till spelplanen och det är jag evigt tacksam för.

Se även Samla på: Super Nintendo


Shoppingguide
Häng på loppisar, ta en titt på Blocket eller släng några timmar på Tradera/eBay. Det är där du kan lyckas fynda, främst på de två förstnämnda. Vill du istället köpa från butiker blir det genast svårare. Men här har du några vettiga platser att besöka.

Mediapalatset – säljer allt möjligt till bra priser, främst PAL-maskiner och PAL-spel.

Japanspel – en riktigt bra butik som säljer japanska spel och maskiner. Kan dessutom modifiera det mesta. Så vill du ha ett Super Nintendo som fixar alla format ska du ta en titt här. Säljer även en hel del på tradera så besök dem där också.

Amazon – många internationella återförsäljare av retrospel är aktiva via Amazon. Testa alltid att söka där först.

Svenska TV-spel – inte alltid det hetaste utbudet men har bra service och helt okej priser.

GAME – Är du desperat och vill handla på direkten kanske din lokala GAME-butik har något i lagret. Räkna dock med ganska höga priser och vad du än gör, sälj inga av dina egna spel till butiken.