Retro, nytt och allt däremellan.

Samla på: Super Nintendo

Välkomna till den första delen av ”Samla på” som i premiären kommer att handla om Super Nintendo. Till skillnad från ”Då till nu”, som fokuserar på olika spelgenres, kommer denna artikelserie titta närmare på olika spelkonsoler och samlande till dessa. Vad finns det för olika utgåvor av konsolen och vilken bör man köpa? Vilka titlar är obligatoriska köp och vilka är de mer udda diamanterna? Retrospelsamlande är såklart en stor dos nostalgi, men om samlandet också ska resultera i spelande kan det vara läge att blicka mot titlar som inte var en del av ens barndom. Men även om du inte växte upp med konsolen i fråga kommer du snabbt hitta många bra skäl till att upptäcka den nu.

Lite historia
Super Nintendo Entertainment System (SNES) släpptes i Sverige 1992 och var uppföljaren till den omåttligt populära Nintendo Entertainment System (NES). Maskinen kom ut i Japan redan 1990, under namnet Super Famicom, och i USA 1991. I staterna fick konsolen (och även spelkassetterna) ett mer kantigt utseende, med största sannolikhet för att den skulle se lite tuffare ut. Det finns alltså tre olika regioner av konsolen att hålla reda på och inga är kompatibla med varandra utan adaptrar eller modifieringar.

Konsolen tillhör sextonbitarsgenerationen och konkurrerade främst med Sega Mega Drive men också med PC Engine (Turbografx-16). Utifrån ett europeiskt perspektiv bör vi nog även inkludera Amiga 500 och Atari 520 här. Precis som med alla Nintendos maskiner var det företagets egna titlar som dominerade fältet med Super Mario World, Donkey Kong Country (utvecklat av Rare) och Super Mario Kart som de tre bäst säljande spelen. Samtliga utgivna av Nintendo själva. Men under den här perioden slogs utgivare om att få släppa spel till en Nintendomaskin så det råder ingen brist på fantastiska tredjepartsspel.

I samlingens linda
Ur ett samlarperspektiv är Super Nintendo en väldigt lättillgänglig maskin. Den sålde väldigt bra och finns därför i överflöd på begagnatmarknaden. Självklart är det enklast att skaffa en europeisk PAL-maskin. Priset kan pendla från 300 kronor upp mot 1500 kronor. Prisskillnader beror på konsolens skick (plasten gulnar på vissa enheter), om den är komplett med box och manual och om det är en skandinavisk enhet importerat av Bergsala AB. Är du bara ute efter att spela fantastiska spel ignorerar du vilka som importerat maskinen och letar upp en i ett skick du kan leva med.

Dock finns det ett par andra saker att tänka på vid ett köp. Den första är handkontrollen. Se till att det är originalkontroller som medföljer för några kopior vill du inte spela med. Visst, det finns tredjepartskontroller som är helt okej, men dessa släpptes under konsolens livstid (och kostar ofta lika mycket som en originalkontroll). De handkontroller som produceras idag är skräp, oavsett vad försäljare försöker antyda.

Du bör också ställa dig frågan om du gör bättre i att köpa ett Japanskt Super Famicom eller ett Amerikanskt Super Nintendo. Fördelen med den förstnämnda är att du kommer över spel billigare och även titlar som aldrig släpptes här. Dessutom spelar du spelen i 60Hz (istället för den slöare europeiska PAL-standarden). Samma sak gäller amerikanska konsoler men där får du räkna med att hosta upp lite mer för själva enheten. Val, val och fler val. Enklast är som sagt att börja med en PAL-maskin och jobba sig längre ner i träsket därifrån. Jag äger idag en enhet från varje land, mest för att inte gå miste om intressanta titlar men också för att lyckas komma över spel till så bra pris som möjligt genom ett större utbud.

Spel att börja med
Nu över till själva anledningen att köpa en konsol – spelen. Maskinen i sig är inte värt något utan dem. Här kommer fem tips på billigare men också obligatoriska spel att inleda samlingen med.

1. Super Mario World – Enligt många det bästa Mario-spelet någonsin och enligt vissa det bästa plattformsspelet som gjorts. Oavsett hur långt man vill dra det är Super Mario World ett sant nöje att spela och ett spel som ingen entusiast får missa.

2. Tetris Attack – Släpptes i Japan under namnet Panel de Pon men anpassades senare för den europeiska och amerikanska marknaden genom att fylla det med olika Nintendokaraktärer. Tetris Attack är ett pusselspel av kategorin matcha-färger-och-skicka-över-skit-på-din-kompis. Värt att notera är dock att det har väldigt lite gemensamt med Tetris.

3. Mortal Kombat II – Jag funderade länge över om det fanns några riktigt bra slagsmålsspel till SNES. Till slut landande beslutet på Mortal Kombat II. Mest för att serien i sig är legendarisk med sina brutala matcher men också för att del två i serien var ett stort steg framåt för Midway och designern Ed Boon. Ettan behöver du inte spela om du inte vill roa dig med spelhistoria, spelet i sig är inte speciellt bra.

4. Sensible Soccer – Om du inte har en Amiga 500 att spela på finns det en riktigt bra version av Sensible Softwares geniala fotbollsspel till SNES. Tillsammans med kompisar kommer glädjenivåerna att stiga ordentligt. Kontrollen är fruktansvärt tight och efter du har mästrat dess nyanser kommer du ställa FIFA åt sidan för gott.

5. Axeley – En riktigt kompetent shooter till SNES som också brukar finas till ett överkomligt pris. Många skulle argumentera för att Super Nintendo inte är den bästa konsolen för rymdskjutare rent tekniskt. Men vill du ha en av de bättre och mer lätthittade, skaffa Axeley.

Guldkornen som kommer att kosta
Då så. Nu har du en grundplåt av spel som kommer hålla ett bra tag och inga av dessa spel ska kosta dig en förmögenhet. Vi går raskt vidare till fem spel som också är helt obligatoriska, även om de kommer att kosta dig lite mer och i två av fallen kräva att du köper en japansk konsol eller modifierar din PAL-maskin (alternativt skaffar en adapter).

1. The Legend of Zelda: A Link to the Past – Visst, Zelda kostar alltid lite extra.
Men om du vill ta chansen att spela ett av de absolut bästa spelen i serien hostar du snällt upp pengarna. A Link to the Past är ett äventyr du sent kommer att glömma. Det är vackert, låter bra och precis tillräckligt utmanande.

2. Sunset Riders – En klassisk shooter i västernmiljö. Ett modernare Gun.Smoke, tidvis svårt som fan. Konami har hur som helst utvecklat ett briljant spel. Sunset Riders finns även till Sega Mega Drive men versionerna skiljer sig en del från varandra. Detta beror på att Konami ofta hade dedikerade team som utvecklade till de olika konsolerna. Bägge versionerna är ruggigt bra och du bör spela dem båda.

3. Super Metroid – Om du inte är kär redan när du startat upp spelet och hört de inledande tonerna till Super Metroid behöver du söka emotionellt stöd av någon. Men det är inte bara den stämningsfulla musiken som gör Super Metroid till en gigant, det är ett komplett spel med väldigt få brister och ett stort djup.

4. Tetris Battle Gaiden – Till skillnad från Tetris Attack bygger faktiskt grunderna i Battle Gaiden på riktigt Tetris. Men spelet är mycket mer än bara Tetris. Du väljer mellan olika karaktärer som alla har speciella power-ups, samlar mana och går sedan loss på din motståndare med galna krafter. När du väl börjat spela är det extremt svårt att släppa handkontrollen. Problemet är att det bara finns till japanska Super Famicom. Jag sticker ut hakan och säger att du fortfarande kommer att tycka spelet är prisvärt, även om du måste hosta upp några hundra extra för konsolen.

5. Macross Scrambled Valkyrie – Precis som med ovanstående spel finns denna rymdskjutare enbart till Super Famicom. Dessutom kan det vara halvbökigt att hitta. Men leta upp en japansk återförsäljare på eBay och du är hemma. Visst det finns många andra shooters där ute men detta är en av mina personliga favoriter. Köp.

Avslutande ord
Oavsett region är det inte speciellt svårt att hitta spelen du letar efter på den svenska marknaden. En PAL-maskin gör livet enklare på den punkten men är du också beredd att besöka eBay så spelar konsolens region mindre roll. Tänker du spela på en sådan där modern platt-tv ska du se till att köpa en bra RGB-scart för att inte må dåligt av bildkvalitén. Strunta i att leta svensksålda SCN-spel, dessa kommer bara göra livet dyrare. Se bara till att du inte råkar köpa spel från andra regioner som har blivit översatta till det lokala språket. Seriösa säljare påpekar oftast sådant. Vad du än väljer kommer inte ett Super Nintendo göra dig besviken, speciellt om du har en förkärlek för Nintendos egna titlar.


Shoppingguide
Häng på loppisar, ta en titt på Blocket eller släng några timmar på Tradera/eBay. Det är där du kan lyckas fynda, främst på de två förstnämnda. Vill du istället köpa från butiker blir det genast svårare. Men här har du några vettiga platser att besöka.

Mediapalatset – säljer allt möjligt till bra priser, främst PAL-maskiner och PAL-spel.

Japanspel – en riktigt bra butik som säljer japanska spel och maskiner. Kan dessutom modifiera det mesta. Så vill du ha ett Super Nintendo som fixar alla format ska du ta en titt här. Säljer även en hel del på tradera så besök dem där också.

Amazon – många internationella återförsäljare av retrospel är aktiva via Amazon. Testa alltid att söka där först.

Svenska TV-spel – inte alltid det hetaste utbudet men har bra service och helt okej priser.

GAME – Är du desperat och vill handla på direkten kanske din lokala GAME-butik har något i lagret. Räkna dock med ganska höga priser och vad du än gör, sälj inga av dina egna spel till butiken.

2 kommentarer

  1. Daniel

    Bra artikel med intressant info.

  2. Fredrik

    Tack!